13 January 2008

centrul de calcul c.f.r.

centrul a fost terminat in 1969, dupa proiectul arhitectilor Ilie Radulescu si Irina Rosetti, care ne'au oferit, printre altele, si gara predeal. se afla in spatele ministerului transporturilor, pe bulevardul dinicu golescu 38.

informatii despre activitatea centrului gasiti aici

2 comments:

Unknown said...

foarte frumoasa cladirea! voi merge sa o vad si eu.

Alex said...

Daca este vorba de fosta cladire a Centrului de Calcul al MTTc (denumirea dinainte de '89), aceasta a suferit un colaps partial in timpul cutremurului din 1977.

Fatada cladirii, in forma originala, avea niste sorturi de beton armat in fata ferestrelor, ca element de design. As putea cauta niste fotografii dinainte de cutremur daca va intereseaza.

In timpul cutremurului din 1977 stalpii din interiorul cladirii au inceput sa se rupa, o cauza probabila fiind greutatea calculatorului de atunci, care se afla la unul din etajele superioare.

Din fericire procesul de rupere a inceput in timpul cutremurului si a continuat dupa oprirea miscarii seismice, dar a fost destul de lent, astfel incat majoritatea personalului a putut sa se evacueze fara a exista victime.

Sorturile de beton armat din fata ferestrelor au limitat distrugerile deoarece plafoanele s-au sprijinit pe acestea, oprindu-se din prabusire.

Dupa cutremur avariile au fost reparate si cladirea reconsolidata. Prabusirea partiala a acesteia a facut obiectul unui studiu extins, fiind singura cladire noua la care toti stalpii au cedat.